Compleet gesprek

Hier vind je de vragen die bedoeld zijn voor alle sectoren.

WTF binnen nieuw CAO

Veel besturen maken er een potje van als het gaat om het omrekenen van de WTF naar een 40-urige werkweek. "terugkom dagen" " buiten het rooster om dagen" het zijn allemaal mooie termen. Mijn vraag is als volgt:
We hebben een jaartaak van 1659 uur op fulltime basis! Deze kun je per WTF berekenen door je waf x 1659 te doen.
De uren die er dan uitkomen zijn de uren die je moet werken. Hier vallen ook de 40 uur duurzame inzetbaarheid en 2 uur per week professionalisering onder. Hoe kan het dat wanneer je de uren onder elkaar zet, je meestal negatief uitkomt. Hieronder mijn berekening. Ik krijg heel graag feedback. Wat klopt er niet aan mijn berekening?

Iemand die fulltime werkt heeft een WTF van 1 (x 40) = 40 uur werken per dag. Deze persoon heeft een jaartaak van 1659 uur.
Iemand die een WTF heeft van 0,9279 heeft een jaartaak van 1539 uur en 39 minuten. Deze uren moeten gewerkt worden in 41,44 weken (dit is door de bonden opgenomen in het nieuwe cao.
We gaan even uit van de jaartaak 1539 uur en 23 minuten.
Wanneer je ervoor kiest om 4x9 te werken, iets wat wel moet omdat wel onze werkweek qua uren wordt aangepast maar niet de lesuren van de kinderen, waardoor wij veel minder tijd hebben om onze niet lesgevende taken te doen, dan werk je 36 uur per week.
Dit is 1440 uur per jaar (40 weken).
Dan maakt iedereen gebruik van zijn 40 uur duurbaar inzetbaarheid (in te zetten voor coaching, stage, studie, voor en nataken).
Wanneer je jezelf wilt professionaliseren dan heeft iemand met deze jaartaak recht op 77 uur (wtf x 83).
Kortom: 1539, 39 uur – 1440 (werkuren) – 40 uur (duurz inzet) – 77 uur (prof, indien gebruikt) = -17,61

Het probleem zit hem duidelijk in de 40-urige werkweek invoeren zonder dat er 5x5 dagen voor leerlingen zijn. Zo zijn de leerkrachten bijna verplicht om per dag meer uren te maken om het nawerk af te maken. Wanneer er na lesgevende taken meer tijd is voor niet lesgevende taken, kan de leerkracht de gewenste 8,5 uur werken en blijft er meer tijd over voor andere schooltaken. Zoals mijn berekening laat zien, is er geen tijd meer over om wat voor ander werk dan ook te doen. Sterker nog er moet ergens nog 17,61 uur door de werknemer gecompenseerd worden.

Ik zou heel graag willen dat er iemand kijkt naar deze manier van rekenen. Klopt er iets niet aan deze berekening? Graag uitleg wat dat is. Het cao geeft duidelijk aan dat we onze jaartaak uren moeten verdelen over 41,44 weken. Je max aan lesgevende taken mag NIET worden overschreden. Onder lesgevende taken wordt verstaan: alle werkzaamheden die te maken hebben met lesgeven → dus ook RT, afnemen van toetsen etc.

Bestand

Korte samenvatting cao.docx (Bestandstype: application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document, Grootte: 106.9 kilobytes) — 586 downloads
door K. Boekelman
juni 2015
Geachte Mevrouw Boekelman,

Ik heb uw vraag doorgestuurd naar onze juridische afdeling. Een collega zal uw vraag binnen 5 werkdagen beantwoorden via de contact gegevens die bij ons bekend staan. ( Mochten deze onlangs gewijzigd zijn graag even een mail sturen naar cnvinfo@cnv.nl)

Met vriendelijke groet,
Yanick Goossens
CNV Info
door Yanick Goossens (Medewerker CNVO)
juni 2015
Ik heb een vergelijkbare berekening en dus vraag. Nu is de vraag doorgespeeld en kan ik dus niks met een antwoord, dat is voor mij niet zichtbaar.
Zou ik ook een antwoord kunnen ontvangen of dit een goede manier van berekenen is en of ik dan inderdaad, in mijn geval, 22 onbetaald werk?

hartelijke groet,
Margreet Molenaar-v.d. Heuvel
door M. Molenaar-van den Heuvel
september 2015
Geachte Mevrouw Molenaar- v.d. Heuvel,

Omdat uw vraag berust op de precieze berekeningen van uw werktijdfactor, zou ik uw adviseren om uw vraag samen met alle informatie omtrent uw WTF naar ons te mailen via cnvinfo@cnv.nl. Onze juridische afdeling kan deze vraag dan in behandeling nemen.

U kunt ook tussen 08:00 en 18:00 bellen met 030-7511003, als uw voorkeur uitgaat naar een gesprek.

Met vriendelijke groet,
Yanick Goossens
CNV Info
door Yanick Goossens (Medewerker CNVO)
september 2015